• bez-gluten.com

Какво ще се случи,ако спрем да пием КАФЕ ?

Актуализирано: 14 Сеп 2020
Ако сме фенове на кафето, вероятно не можем да си представим и ден без него. То влияе както върху тялото, така и върху ума, затова и е интересно да знаем какво би се случило, ако спрем да го консумираме.


Спокойствие

Кофеинът в кафето ни прави по-активни, но и по-неспокойни и раздразнителни. Той е стимулант, който увеличава нивата на адреналина, както и на стресовите хормони в организма. Затова ако спрем да го консумираме, ще се чувстваме много по-спокойни.


Концентрация


Тук ситуацията е с обратен знак. Ако спрем кафето, е много вероятно да чувстваме умора и да ни е трудно да се концентрираме.

С липсата на стимулацията от доза кофеин, в тялото се отделя хормона аденозин, който ни кара да се чувстваме уморени.

Но този ефект е само в първите седмица-две след отказването на любимата напитка. След това ще усетим значително повишение на продуктивността и концентрацията, защото те вече няма да зависят само от това дали сме пили кафе, или не.Антиоксиданти

Една от ползите от кафето за здравето ни е, че е богато на антиоксаиданти. И ако се откажем от него, намаляваме приема на тези полезни вещества, които ни предпазват от различни заболявания. Затова е добре чашата с кафе да се замени с чаша чай, който също е пълен с антиоксиданти.


Сън

Едно от големите предимства да не пием кафе е, че сънят ни най-вероятно ще се подобри - и като качество, и като количество. Със своята стимулираща функция, кофеинът може да предизвика нарушения в съня, дори ако се приема шест часа преди лягане, пише The Healthy.


Главоболие


Същото онова, което ни спохожда рано сутрин, преди да сме си направили първото кафе за деня. Ще ни се наложи да живеем с него и известно време след като кажем "не" на кофеина. И причината за него е миксът от хормони, които започват да бушуват в нас.

Лишавайки се от кафето, се лишаваме и от адреналина и допамина, които ни държат будни. Тогава се задейства хормонът на умората аденозин, който предизвиква промяна в хормоналния баланс в мозъка, а оттам и главоболие.


Различни неразположения

Абстиненцията от кафето води не само до главоболие, а и до симптоми, наподобяващи тези, когато се разболяваме, както и раздразнителност, промени в настроението, тревожност или депресия. Но всичко това отшумява за дни.


Килограми

Тук ги има и двете възможности - и да свалим, и да качим. Това зависи до известна степен и какво кафе сме свикнали да консумираме - ако е с много захар и сметана, то калориите отиват моментално надолу. Но го има и моментът, че кафето подтиска апетита, а когато сме решили, че няма да си вземем дневната доза, шансът да посегнем към нещо сладко като заместител е голям.


Усмивка

Тя също печели от решението ни да скъсаме с кофеина. Той е силно киселинен, разваля емайла и води до жълти петна по зъбите. А когато тях ги няма, ще ни се иска да се усмихваме повече.


Източник: lifestyle.bg

Снимки: pexels


#coffee #кафе #бъдетездрави

79 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички