• bez-gluten.com

Защо е важно да пием вода ❔

Актуализирано: 14 Сеп 2020
Знаете ли, че телесното Ви тегло е приблизително 70% вода ❓Вашето тяло използва вода във всичките си клетки, органи и тъкани, за да регулира температурата и да поддържа други телесни функции. Тъй като тялото Ви губи вода чрез дишане, изпотяване и храносмилане, е важно да се рехидратира, като се


пият течности и се консумират храни, които съдържат вода. Количеството вода, от което се нуждаете, зависи от редица фактори, включително климатът, в който живеете, от това колко сте физически активни и от това дали имате някакво заболяване или страдате от други здравословни проблеми.Един здрав човек, който живее на нормален, умерен климат трябва да приема поне по 1,5 вода на ден. Това ниво на прием на вода помага да се поддържа тялото правилно хидратирано. Макар, че тя естествено се съдържа в храната, която консумираме, пиенето на вода е от изключително значение.
ОСНОВНИ ФУНКЦИИ НА ВОДАТА В ТЯЛОТО:

Човешкото тяло се състои главно от вода. Тя обслужва жизненоважни функции.

 • Водата е от съществено значение за правилното функциониране на клетките

 • Чрез реакциите на хидролиза водата участва в биохимичното разграждане на това, което ядем (протеини, липиди и въглехидрати)

 • Водата ,като основна съставка на кръвта допринася за транспортирането на хранителни вещества към клетките.

 • Водата има голяма топлинна мощност, която помага да се ограничат промените в телесната температура в топла или студена среда. Водата позволява на тялото да освободи топлината, когато температурата на околната среда е по-висока от телесната температура - започваме да се потим и изпарението на водата от повърхността на кожата охлажда тялото много ефективно.

Водата е в сърцето на живота. Ето защо човек може да оцелее не повече от няколко дни без вода.Когато сме жадни, често посягаме към сокове, безалкохолни напитки, чай, дори се опитваме да залъжем жаждата с храна. Проучванията показват, че модерния човек утолява жаждата си с какво ли не, само не и с обикновена вода. Истински


парадокс е фактът, че човекът, уж най-разумният екземпляр на земята, е единственото живо същество, което не пие вода, въпреки че организмът му не може да функционира без нея. Соковете и газираните напитки са наистина вкусни и освежаващи, но нека те не заменят препоръчителното количество вода.


Водата е живот ! • ТЯЛОТО НИ Е 80% ВОДА Водата съставлява близо 85% от мозъка Ви, мускулните клетки съдържат 75%, кръвта – 83%, костите – 22%, мастната тъкан – 25%

 • ВОДНИ ТРАНСПОРТИ И МЕТАБОЛИЗИ Водата е от съществено значение за правилното храносмилане, абсорбцията на хранителни вещества и химическите реакции. Въглехидратите и протеините, които телата ни използват като храна, се метаболизират и транспортират с водата в кръвта. Не по-малко важно е способността на водата да транспортира отпадъчния материал от нашите тела.

 • ОТСТРАНЯВА ТОКСИНИТЕ Водата помага за отстраняване на токсините от тялото, по-специално от храносмилателния тракт. Водата потиска апетита естествено и помага на тялото да метаболизира съхраняваните мазнини. Проучванията показват, че намаляването на приема на вода ще доведе до увеличаване на маслените отлагания, докато увеличаването на приема на вода може действително да намали депозитите на мазнини. Адекватен прием на вода позволява на тялото ви да отделя отпадъците чрез изпотяване, уриниране и дефекация. Бъбреците и черният дроб я използват, за да изчистят отпадъците, както и Вашите черва. Водата може също така да Ви предпази от запек.Прочувания показват, че при 36% от американците механизмът на жаждата е толкова слаб, че често се бърка с глада. Една чаша вода вечер намалява чувството на глад посред нощ при 100% от изследваните в проучването на Университета във Вашингтон. тела.

 • ХРОНИЧНА КЛЕТЪЧНА ДЕХИДРАТАЦИЯ Системното недостатъчно количество вода на организма води до хронична клетъчна дехидратация. Това е състояние, при което клетката на тялото никога не е достатъчно хидратирана и остава в отслабено състояние, уязвим към атаки от болести. Така отслабва цялостната имунна система на организма и води до химични, хранителни и рН дисбаланси, които могат да причинят множество заболявания.Много хора смятат, че дехидратацията на организма се случва само лятото. Това обаче не е така. Дехидратацията може да се случи по всяко време на годината, не само през летните месеци, когато е горещо. Сухотата, която настъпва през зимата, може да дехидратира тялото дори по-бързо, отколкото когато е горещо. Когато сте дехидратирани, сте склонни да ядете повече. Общо правило: Поради факта, че всяко тяло е различно от правилото, което често чуваме за пиенето на вода на ден може да бъде подвеждаща. Увеличете приема, за да постигнете по-добри резултати.

 • ВОДАТА ПРЕДПАЗВА ВАШИТЕ ТЪКАНИ, ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ И СТАВИТЕ Водата не само успокоява жаждата и регулира температурата на тялото Ви. Тя също така поддържа тъканите в тялото ви влажни. Нали знаете как се усеща, когато очите, носът или устата ви изсъхнат? Поддържането на тялото Ви хидратирано помага да се запазят оптималните нива на влага в тези чувствителни области, както и в кръвта, костите и мозъка. Освен това водата помага за защита на гръбначния мозък и действа като смазка и възглавница за ставите.

 • ПОДОБРЯВА ВИДА НА КОЖАТАРедовната хидратация, чрез пиене на вода овлажнява кожата Ви, поддържа я свежа, мека, блестяща и гладка. Отстранява се бръчките. Това е най-доброто лечение против стареене !

 • ПРЕДОТВРАТЯВА ГЛАВОБОЛИЕТОДехидратацията може да предизвика главоболие и мигрена при някои индивиди. Няколко проучвания показват, че водата може да облекчи главоболието при тези, които са дехидратирани .Това обаче зависи от вида на главоболието.Едно проучване на 18 души е установило, че водата няма ефект върху честотата на главоболието, но донякъде намалява интензивността и продължителността.

 • ВОДАТА Е ВАЖНА ЗА ХРАНОСМИЛАНЕТОХраносмилането започва със слюнка, основата на която е водата. Храносмилането се основава на ензими, които се намират в слюнката, за да разградят храната и течността и да разтварят минералите и другите хранителни вещества. Правилното храносмилане прави минералите и хранителните вещества по-достъпни за тялото. Водата също е необходима, за да Ви помогне да смилате разтворимите фибри. С помощта на вода, това влакно се разтваря лесно и благоприятства здравето на червата.

 • ВОДАТА УВЕЛИЧАВА ЕНЕРГИЯТА И ОБЛЕКЧАВА УМОРАТАТъй като мозъкът Ви е съставен предимно от вода, пиенето ѝ помага да мислите, да се фокусирате и да се концентрирате по-добре и да сте по-бдителни. Като допълнителен бонус, енергийните Ви нива също са подсилени!Проучванията показват, че дори леката дехидратация (1-3% от телесното тегло) може да увреди много аспекти на мозъчната функция.При проучване на млади жени загубата на течност от 1,36% след тренировка нарушава настроението и концентрацията и увеличава честотата на главоболието.Друго подобно проучване, този път при млади мъже, показва, че загубата на течност от 1,59% е в ущърб на работната памет и увеличава чувството на тревожност и умора.Загубата на течност с 1-3% е равна на 0.5-4 kg (0.5-2 kg) загуба на телесна маса за човек с тегло 150 kg. Това може лесно да се случи чрез нормални ежедневни дейности, да не говорим по време на тренировка или висока температура.

 • ВОДАТА НАСЪРЧАВА ЗАГУБАТА НА ТЕГЛОПиенето на много вода може да ви помогне да отслабнете. Това се дължи на факта, че водата може да увеличи ситостта и да увеличи скоростта на метаболизма ви.В две проучвания е установено, че пиенето на половин литър (17 унции) вода увеличава метаболизма с 24-30% до 1.5 часа .Това означава, че пиенето на 2 литра вода всеки ден може да увеличи общия Ви разход на енергия с до 96 калории на ден.Времето, кога пием вода също е важно и пиенето на вода половин час преди хранене е най-ефективно. Тя може да ви накара да се чувствате по-сити и да ядете по-малко храна.В едно проучване на диетите, тези които пиеха половин литър вода преди хранене, загубиха 44% повече тегло в продължение на период от 12 седмици.Всъщност е най-добре да пиете студена вода, защото тогава тялото ще използва допълнителна енергия (калории), за да затопли водата до телесна температура.

 • ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ДЕПРЕСИЯ Ниските нива на водата в мозъка могат да причинят депресия, тъй като водата е необходима за оптималното функциониране на мозъка. Така че, ако се чувствате подтиснати, вземете една бутилка с вида и я изпийте.

 • КОЛКО ВОДА НА ДЕН E НЕОБХОДИМA?Повечето хора в добро здраве и нормално телесно тегло се нуждаят от 1,5- 2 литра вода на ден. Активните индивиди се нуждаят от много повече ( поне 3 литра на ден), поради увеличеното използване на мускулите и количеството на течностите, изгубено чрез изпотяване.

 • КАК ДА РАЗБЕРЕМ ДАЛИ СМЕ ДЕХИДРАТИРАНИ? Ако устата Ви е суха или се чувствате жадни значи вече сте достигнали критичните етапи на недостиг на вода. Разбира се, че жаждата е най- сигурния признак, че имате нужда от вода, но преди да почувствате жажда има и други признаци, които да търсите - болка в ставите, стомашни болки, мускулни болки, умора, объркване и тъмен цвят на урината.

Най-добре е да се хидратирате постоянно, през целия ден, без да изчаквате да почувствате жажда.


Водата е живот !

homekitchenbg.com
#water #вода #водатаеживот #защоеважнодапиемвода

#пийтевода


114 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички